Coaching

Hoe ziet coaching bij mij eruit?

Stap 1: kennismaking

We plannen een kennismakingsgesprek van ongeveer een half uur. Hier ben jij als ouder bij. In het gesprek praten we over het probleempje van je kind. Dat houd ik heel luchtig. Ik zeg bijvoorbeeld: “Ik was ook zo klein als jij en wilde toen heel graag naar zo’n mevrouw als ik toe. Ik had last van dit en dat. Heb jij dat ook? Als je bij mij komt, dan kan ik je daarmee helpen en durf je straks meer. Lijkt dat je wat?”

Stap 2: sessies

Als jij en je kind na het kennismakingsgesprek de coaching willen starten, dan volgen er zo’n vijf a zes sessies. De coaching is altijd 1-op-1 en sessies duren 40 tot 60 minuten (met pauze met wat lekkers). Je mag als ouder bij (een deel van) de sessie blijven als jullie dat willen. In de praktijk brengen de meeste ouders hun kind en gaan dan zelf weg.

Als basis voor de sessies gebruik ik de vriendentraining. Dit is een training ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie die gaat over vrienden worden met jezelf. De kennis, oefeningen en methodes uit deze training pas ik aan aan jouw kind. De coaching is dus helemaal op maat.

We doen bijvoorbeeld de volgende oefeningen:

Affirmaties

Aan het begin maakt je kind een kaartje met zijn of haar naam en versiert die. Elke dag zeggen ze daarna tegen zichzelf: Ik ben helemaal oké. Ze maken daarnaast ook een boekenlegger waar ze hun naam opschrijven. Elke letter staat dan voor een goede eigenschap die ze hebben. Daardoor zien ze dat ze eigenlijk heel leuk zijn. Met de affirmaties focussen we op het positieve en krijgt je kind meer zelfvertrouwen.

Piekerdoosje

Je kind maakt een piekerdoosje. Dat is een doosje waar het briefjes in kan stoppen met dingen waar het over piekert of over wil praten. Ook dat doosje versieren we helemaal. Het doosje helpt om minder bang te worden en minder te piekeren.

Rollenspellen

We oefenen met situaties die je kind moeilijk vindt. Wordt het bijvoorbeeld gepest, dan oefenen we met wat je kind kan doen als een ander kind vervelend doet. Of we oefenen hoe je vol zelfvertrouwen een kamer binnenloopt. De kinderen vinden de rollenspellen altijd heel leuk en ze kunnen wat ze leren gelijk in de praktijk brengen. Ook gebruik ik soms poppetjes om de situatie na te bootsen. Soms maakt dat het voor een kind makkelijker om een oplossing te vinden.

Opdrachtjes voor thuis

Je kind krijgt elke week opdrachtjes mee: iets waarmee het in de week tussen de sessies aan de slag gaat. Hier word jij als ouder ook bij betrokken, bijvoorbeeld door elke dag even te vragen aan je kind wat er leuk was die dag. Hierdoor leren ze dat er elke dag leuke dingen gebeuren en gaan ze zich beter voelen.

Mindfulness

Als kinderen veel spanning hebben, vinden ze het soms moeilijk om weer te kalmeren en te ontspannen. Met mindfulnessoefeningen leer ik ze hoe ze rustig kunnen worden, bijvoorbeeld door handen op de buik te leggen en hun buik bol te maken (ademhalingsoefeningen) of door op een matje te gaan liggen in de tuin en rustig te kijken naar de blaadjes of de wolken. Dat vinden kinderen eerst vaak een beetje gek, maar uiteindelijk wel prettig om te leren ontspannen.
Aan het eind van de sessie, kom je je kind weer ophalen en bespreken we wat er in de sessie besproken is en wat er thuis kan worden opgepakt.

Stap 3: afronden

Merken we dat het goed gaat met je kind en is het klaar om de coaching af te ronden? Dan sluiten we de coaching af. Ik zeg dan tegen je kind: “Nu kan je het zelf wel. Maar als je nog eens terug wilt komen, dan ben je altijd welkom.”

Wil je een keer kennismaken?